信二代的心裡話

文/編輯室

《傳書》訪問了七位自小在教會成長的信二代,與一般年輕人一樣,他們也會經歷信仰尋問的過程,如人從哪裡來?到底有沒有神等等。然而,信二代會較早親歷信仰群體的種種情況,產生信仰本質和實踐上的詰問。篇幅所限,編輯室將這些疑問歸納為以下二十條。

信仰,正是人生探問。多謝Matches Mak、Dawn、Heman Lee、Chinny、Hannah、兆安、龔浩恩,那麼坦誠、率直,分享他們認真思考的心底話,沒有煽情的誇張、沒有造作的矯飾。

1. 點解人會經歷苦難?

 

2. 點解基督教好似回應唔到社會依家嘅處境,仲成日畀人笑教會「離地」?

 

3. 點解上一代同我哋呢一代,喺信仰嘅理解同應用上,有咁大落差?

 

4. 教會喺社會入面嘅角色係咩?

 

5. 點解我感受唔到上帝存在?

 

6. 點解教會喺一啲事嘅處理手法,同平時嘅教導咁唔一致呢?

 

7. 同學都話基督教太out!基督教係咪真係太保守、太out?

 

8. 點解我做啲咩都要問係咪神嘅旨意?

 

9. 點解信耶穌要經過一連串程序先可以受洗?

 

10. 有啲人話聽到神嘅聲音,其實點分辨神嘅聲音同自己心入面嘅聲音?

 

11. 咩叫「榮耀神」同「聖靈充滿」?好似好虛!

 

12. 我都想經歷神,但又真係無咩好深嘅感受,唔通要發生大事先叫做經歷到神?!

 

13. 聖經真係啱晒冇錯處?咁,點解有啲譯本嘅解釋會咁唔同?

 

14. 聖經咁耐世紀之前寫嘅、文化差咁遠,係咪回應到依家社會嘅問題架?

 

15. 點解有時會聽到唔同嘅聖經解釋同立場?應該聽邊個講先啱?

 

16. 唔係好見到基督教嘅影響力!其實,基督教信啲咩?應該有咩影響力?

 

17. 點解有啲唔係基督徒嘅人,人品仲好過啲基督徒,反而有啲話自己係基督徒嘅人,咁乞人僧?係會有害群之馬,但點解教會可以完全唔理呢?

 

18. 點解有啲傳道人咁抗拒信徒好理性咁問信仰同教會嘅問題?

 

19. 點解有啲教會內部問題多多,有人事、錢、紀律嘅問題……佢哋自己都救唔到自己,咁點傳福音呀?

 

20. 有信仰嘅人都要面對生存嘅競爭同生活嘅現實,如果信仰都俾唔到出路,咁呢個信仰同「我」仲有咩關係?

 

【閱讀更多相關文章請按此

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s